Mivel és hogyan mossunk hajat?

2822
HOZZÁSZÓLÁS:

A fejmosásra használt szerek lehetnek porsamponok, folyékony hajmosószerek és krémsamponok. Ezek mentesek a szappanban levő lúg bőrizgató hatásától. A hajmosást megkönnyítik, gyorsabbá teszik.sampon

A porsamponok erősebb lúgok helyett nátrium-hidrokarbonátot vagy bóraxot tartalmaznak. A kalciumszappan-képződést nátriumfoszfát, nátriumborát, vagy felületaktív anyagok hozzáadásával csökkentik. A modernebb porsamponok lúgmentes tisztítószereket, zsíralkohol-szulfonátokat, szaponinokat, zsírsavkondenzációs termékeket, lameponokat, kationaktív szappanokat stb. tartalmaznak.

A folyékony hajmosószerek között legegyszerűbb a káliszappan oldat. Jobb mosószerek készülnek egyes finom olajok (kókuszolaj, pálmaolaj, földimogyoró-olaj stb.) elszappanosításával. Nagyon jó semleges mosószer a trieta nolamin-szappan.

Készülnek folyékony samponok is a fenti lúgmentes tisztítószerekkel, ezekhez azonban mindig adnak zsíros olajokat az erős szárító hatás kompenzálására. Az olajsamponok lehetnek törökvörös-olaj vagy szulforicinoleat vizes oldatai, de még inkább zsíros olajok trietanolaminnal készült emulziói. A samponok ezenkívül mindig tartalmaznak illatosító anyagokat is.

Hogyan mossunk hajat?

Bármilyen samponnal mosunk is hajat, a mosás közben képződött habot tanácsos kb. 20 percig a hajon állni hagyni, hogy hatását jobban kifejthesse, és csak azután leöblíteni.

Szokás, hogy a hajmosószerekbe különböző hatóanyagokat is alkalmaznak. Szeborea ellen már régen ismert a kén kedvező hatása, amit a hajmosószerekbe is bele lehet keverni.

Újabban ismét elterjedtek a növényi kivonatokat, természetes hatóanyagokat tartalmazó hajápoló szerek. Ilyen a kamillaolajat vagy a bojtorjánkivonatot tartalmazó sampon. Utóbbi elég jól csökkenti a haj zsírosodását.

Fertőtlenítő hatású hajmosószerek is használatosak, joggal, hiszen – mint már arról volt szó – a hajszálak baktériumtárolók. 

2822
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Molnárné Kiss Ibolya szerint:

    Gyermekkoromban édesanyám minden hajmosás után kamillavirág főzettel öblítette le hajunkat. Nemcsak fényes hanem nagyon erőssé is tette hajunkat. Emellett jó korpásodás ellen,fertőtlenít, valamint lassítja a haj zsírosodását.Szerintem sokkal hatásosabbak a hagyományos népi módszerek, mint a drága samponok és balzsamok.

  2. Tiborc Veronika szerint:

    A sampont nem szoktam rajta hagyni a hajamon csak a balzsamot. Általában kétszer mosom egymás után a samponnal, majd következik a balzsam amit 10-15 percre hagyok a hajamon. Sokat bajlódok azzal, hogy a fejbőrömnél inkább zsíros, míg a hajvégeknél száraz a hajam, de olyan szert még nem találtam ami erre jó, mert vahy száraz hajra vagy zsíros hajra vannak.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39406
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]