Amit tudni érdemes a hajtípusokról és a hajszínekről

1387
HOZZÁSZÓLÁS:

A hajtípusok felosztása leggyakrabban rasszok szerint történik. A haj hossza, vastagsága, keresztmetszetének alakja, formája, a fejtetőn való megoszlása, a haj forgó helye és iránya (az óra-mutató járásával megegyező vagy ellentétes), a haj növekedési típusa, a hajnak a kor előrehaladtával való kihullása, a haj színe örökletesen meghatározhaj1ott és lényeges embertani fajtameghatározó jellegzetesség.

A magyar népességben az alábbi jellemző embertani típusok (illetve az azoknak megfelelő haj típusok) voltak-vannak a honfoglalás korában és manapság:

Turáni vagy turanid típus. A haj sötétbarna, vastag szálú, egyenes és dús. Alföldi,illetve törökös magyar típusnak is nevezik. Előfordulását országosan 30-35%.

Pamiri. A hajszín sötét, a haj zsíros tapintású, ritka szálú és vastag. Előfordulását a Kárpát-medencében 10-15%.

Taurid („kaukázusi”). A hajszín sötétbarnás-fekete, vastag szálú, egyenes lefutású vagy kissé hullámos. Máig 5-8%-os gyakorisággal előfordul, de a kiskunoknál és Baja környékén akár 14%-os is.

Keletbalti vagy kelet-európai típus. A haj hamuszőke, gyermekkorban világosszőke, a haj lefutása merev, vastag szálú. Előfordulása 8-10%, de a Felvidéken a szlávokkal való keveredés következtében elérheti a 35%-ot is.*

A negroid (afrikai) hajszál keresztmetszete lapos-ovális, a hajszál göndör (a csavarodása kb. tizenötszöröse a kaukázusiénak), mert rengeteg kénhidat tartalmaz, ezért tehát egyben rugalmas is, színe fekete.

A mongoloid vagy ázsiai haj keresztmetszete majdnem szabályos kerek, a hajszálak vastagak egyenesek és sötét tónusúak.

A kaukázusi típusú hajszál keresztmetszete ovális, vékony szálú, egyenes vagy gyengén göndör, vegyes színű.

Ezek a jellegzetességek az evolúciós alkalmazkodás következményei: az egyes típusok kialakulásának helyén – a földrajzi jellegzetességeknek megfelelően – más és más volt az ibolyántúli sugárzás intenzitása.

* Kiszely István: A magyarság antropológiája (A magyar nép őstörténete) alapján.

Hajtípusok másfajta felosztása

Más felosztás szerint a haj lehet normál, száraz vagy zsíros.

  • A normál minőségű haj esetében optimális a faggyútermelés, a hajszálak egészségesek, különösebb speciális törődést nem igényel.
  • Száraz haj esetén a külső réteg sérülékenységének következtében a haj elveszíti nedvességtartalmát (valamint a külső faggyúbevonat is csökkent), kiszárad, fénytelenné, fakóvá, töredezetté válik. A gyakori és erőszakos kémiai igénybevétel (pl. dauer) fokozza a száraz haj kialakulásának kockázatát.
  • A zsíros haj minden esetben fokozott faggyútermelés következménye, talán a leggyakoribb hajtípus. Ebben az esetben elsősorban a faggyútermelés szabályozásával érhetünk el eredményeket.

Hajtípusok szín alapján

Feloszthatjuk a hajakat színük szerint is.

Hajunk természetes színe a hajszál belsejében a velőben (medulla) lévő festéksejtekből, az úgynevezett melanocitákból származó melaninpigment függvénye, mely genetikailag meghatározott tulajdonság. A hajat alkotó fehérje – a keratin – önmaga tehát színtelen. Két alapvető árnyalatú melaninpigment létezik: a barna-fekete (eu-melanin) és a szőke-vörös (pheomelanin) melyek különböző arányban kombinálódva eredményeznek eltérő hajszíneket.

Az őszülés a csökkent pigmentképződéssel magyarázható (mely szintén genetikailag meghatározott): a pigmentszemcsék helyét levegő tölti ki. Az őszülő hajszálakban a pigment mennyisége nem egyformán, nem egyenletesen csökken, így fordulhat elő, hogy őszülés során a fejbőrön számos árnyalatú hajszál megtalálható. A teljesen fehér hajban pigment már egyáltalán nincs.

1387
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

17459
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]