Így lehet Önnek is gyönyörű hullámos haja

1768
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ember mindig más szeretne lenni, mint amilyen. A néger asszonyok legfőbb vágyai közétartozik, hogy göndör hajuk sima legyen. A fehér nők ősidők óta minden eszközt kipróbáltak sima hajuk hullámosítására.hullamos_haj

Hajsütővas

Az egyik legrégibb, de ma is használt módja a haj sütővassal történő ondolálása. Ez az állapotváltozás csak órák hosszat, legfeljebb egy napig tart. Sűrűn ismételni azonban nem szabad, mert a hajszál maradandó károsodásához (felrostozódásához, letöredezéséhez) vezethet. Az ilyen tönkrement haj rendbehozatala azután nem könnyű feladat: olajpakolásokkal, a felrostozódott hajszálvégek levágásával szokták kezelni.

Hajcsavarókkal a göndör tincsekért

Kíméletesebb, ugyancsak ősidők óta használt eljárás a vizhullám. A hajat vizes állapotban különböző típusú fém vagy műanyag hajcsavarókra tekerik fel és megszárítják. A hajszál szaruanyagának fizikokémiai sajátságait nem változtatja meg. Ha az ilyen hajat víz éri, hullámosságát elveszti.

Egyébként is a vízhullám csak néhány napig tart. Sűrűn ismételve a haj kiszáradásához vezethet. Ha túlságosan feszesre csavarják fel rendszeresen a hajat, úgynevezett húzási hajhullás, erős hajritkulás is bekövetkezhet.

Dauerolási eljárások

A haj korszerű hullámosítása az úgynevezett tartós hullám (dauer). Többféle módszere van, mindegyik lényege, hogy a hajat először fellágyítják, azután hullámosítják (berakják) majd vegyszeresen visszakeményítik.

E folyamat során lényeges változás jön létre a szaru fizikokémiájában: lágyításkor a szaruláncokat összekötő harántláncok szétnyílnak, és a hosszanti láncok egymás mellett elcsúszhatnak, a visszakeményítéskor a harántkötés ismét helyreáll.

A meleg dauer

Az úgynevezett meleg dauernél lúgos szulfitokat, bóraxot, szalmiákszeszt tartalmazó dauervízzel előkezelik a hajat, majd elektromosan fűthető hajcsavarókra tekerik fel, esetleg felcsavarás után kívülről melegítik rövidhullámmal, gőzöléssel stb. Ilyenkor a hőhatásra nyílnak szét a szaru harántláncai, a keményedés pedig a lehűlés során a levegő oxigénjének hatására jön létre.

A lúgmaradékokat ecetes vizes öblítéssel lehet eltávolítani. Az ipar más savas öblítőoldatokat is forgalomba hoz. Az ilyen tartóshullám 3-6 hónapig is eltarthat, rendszeres alkalmazása azonban eléggé károsítja a hajat, letöredezését, felrostozódását okozhatja. Ennek elkerülése érdekében szokás a hajat dauerolajokkal előkezelni.

A hideg dauer

Kevésbé károsító hatású a hideg dauer. Itt a haj fellágyítását lúgos közegben vegyi anyaggal, a tioglikolsav sóinak oldatával végzik. Ennek hatására a szaru harántláncai felszakadnak.

A hideg dauervízzel kezelt hajat felcsavarják, majd a dauervízzel még egyszer átnedvesítik. Mintegy 15 percnyi behatás után a dauervizet kiöblítik, s a hajat hidrogénperoxid oldattal fixálják.

Az oxidáció állítja ugyanis helyre a harántkötéseket a szaruláncok között. A lúgmaradékot itt is enyhe szerves savoldattal távolítják el. A hideg dauer hatására is több hónapig megmaradnak a haj hullámai.

1768
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

11648
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]