Mit kell tudni a hajfestésről?

1490
HOZZÁSZÓLÁS:

Az őszülő ember számára nem marad más megoldás, mint a haj festése. A hajfestés célja természetesen ezen túlmenően divat és egyéni ízlés kérdése is. Nagyon sok fiatal nő szőkítteti, illetve változtatja vörösre vagy éppen feketére egyébként szép gesztenyebarna haját. Még a mesterséges őszítés igénye is felmerül néha, bizonyítva a kozmetika hajfestesgyakori logikátlanságát.

Hajfestés már az ókorban is volt

Hajfestésről már az ősi kultúrák idejéből tudunk. Egy keleti cserje leveleinek porát, amelyet hennának neveznek, már a régi egyiptomiak és a római hölgyek is használták. Meleg vízzel pépet kell készíteni belőle, majd a hajra kenve szükséges 1-2 órán át gőzölni vagy meleg kendővel beborítva állni hagyni.

A hajat vöröses színűre festi. Sötétebb színt ad, ha indigólevél porával keverik. Olyan egyéneknél, akik a szokványos korszerű hajfestékekre allergiásak, használata még ma is szóba kerülhet.

A mai hajfestékek

Növényi festékek helyett ma részben fémfestékeket, még inkább szintetikus szerves vegyületeket (úgynevezett oxidációs festékeket) használnak.

Vannak nem mérgező egyéb fémfestékek is. Ezek ezüst, vas, kobalt, nikkel, mangán, bizmut vagy réz só-oldatok. A hajat ezekkel átitatják, majd úgynevezett előhívó oldattal, ami többnyire pirogallolt vagy különböző kénvegyületet tartalmaz, a hajszálak felszínén fémoxidokat, illetve szulfidokat hoznak létre. Ehhez a folyamathoz 20-30 perc szükséges. Egyes festékeknél a fémsóoldatot és az előhívót előre összekeverik és úgy alkalmazzák. Jórészt ebbe a csoportba tartoznak a „házi” használatra forgalomba hozott különböző hajszínező szerek.

A fodrászok elsősorban a szintetikus anilinfestéket használják, amelyeket oxidálószerek-kel, pl. hydrogénhiperoxiddal hívnak elő. Ezért nevezik ezeket oxidációs festékeknek is. Gyorsan festenek és a legszebb színárnyalatokat adják. Ezek közé tartozik a parafenilén-diamin, amely ugyan okozhat allergiás bőrgyulladást, mégis megtalálható a legtöbb korszerű hajfestékben, ugyanis ez adja a legszebb, legtermészetesebb színeket.

Hasonló, kevésbé allergizáló anilinfesték a paratolui-léndiamin, valamint a metilparaamidofenol-szulfát („metol”). Számos más anilinfestéket is használnak, amelyek felsorolása itt felesleges. Többféle lehet az „előhívó” is, ezeket por vagy tabletta formájában szokás festés előtt a festékoldathoz adni.

Hogyan kell hajat festeni?

A hajfestést alapos hajmosással kell kezdeni a hajszálakon levő zsírréteg eltávolítása és a felszínen levő hártya fellazítása érdekében. Szárítás után a homlok és a nyak bőrét védőkrémmel kell bekenni, nehogy azok is elszíneződjenek.

Közvetlenül a festés előtt hidrogén-hiperoxid és szalmiákszesz keverékével (ez az ún. „blans”) halványítani is szokták a haj eredeti színét. Mintegy 5 percen át alkalmazzák, ha viszont kifejezetten szőkíteni akarják a hajat, akkor 10-15 percig.

A festékoldatokat ecsettel vagy szivaccsal viszik fel a hajra, mindig a töve felől kezdve. (Kétkomponensű hajfestékek esetében, ha nem előre keverik össze őket, a második komponenst külön ecsettel néhány perccel később, az elsőhöz hasonlóan viszik fel.) A megfelelő színtónus elérése után a hajat jól kifésülik, és enyhe mosószeres mosás után meleg vízzel addig öblítik, míg az öblítővíz festékmentes lesz. Ha a haj a festés után fénytelen marad, néhány óra múlva olajsamponos mosást vagy akár olajpakolást is lehet alkalmazni.

A haj töve, ahol a kutikula (a hajszál felszínét borító hártya) zártabb és feszesebb, nehezebben is festődik, mint a hajszál felső fele. Ezért is, és nemcsak a haj növekedése miatt, a haj tövénél kezd az ősz szín, illetve a haj eredeti színe először mutatkozni.

Ilyenkor nincs más tennivaló, mint a festést megismételni. Maga a többszöri festés nem károsítja különösebben a hajat, a hidrogénhiperoxid és szalmiákszesz gyakori használata azonban szárazzá, törékennyé teszi a hajszálat, a felszínét borító hártya felrepedezik, a hajszál vége felrostozódhat.

Kevesen tudják, hogy a szőkítés tehát ártalmasabb, mint a festés, ezért a melírozás sem használ a hajnak.

1490
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39394
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]